Als je een site hebt, dan weet je dat het belangrijk is regelmatig een backup te maken van je site. Een backup kun je maken met Akeebabackup, een component dat wij standaard installeren en ook instellen om automatisch backups te kunnen maken. Of dat ook gebeurt is afhankelijk jouw situatie. 

Als je zelf een backup wilt maken dan kan dat middels Akeebabackup. Hoe gaat dit? Nou dat is best eenvoudig!

Ga naar 'Componenten - Akeebabackup' en klik op 'Back-up'

akeeba.jpg

Klik vervolgens op 'Backup-now!'

akeeba2.jpg

De backup wordt nu gemaakt:

akeeba3.jpg

Standaard gaan alle backup's naar een online opslag van Cloudfaction. Maar als je wilt kun je een backup ook zelf downloaden, of de backup zo instellen dat deze naar je dropbox gaat of naar een andere online opslag die je zelf in je beheer hebt. Dit proces kan, zoals gezegd, dus ook automatisch gaan, middels een zogenaamde CRONJOB, een instelling in het CPANEL van je website, en door het opgeven van een opdrachtregel en het koppelen van een schema, kan dit automatisch gebeuren. Door het instellen van een remote backup, kun je voorkomen dat je online opslag voor je website vol loopt met backup bestanden. 

Volg de aanwijzingen op het scherm, en sluit het scherm niet voordat het proces is afgerond.

akeeba4.jpg

Je hebt nu een backup van je complete site, dus inclusief de database. Deze backup zit in 1 bestand, en dat bestand kun je restoren middels akeebabackup - kickstart. 

(Akeebabackup is geen standaard Joomla functionaliteit, maar een component dat wij extra installeren!)

 

Over de auteur

maarten.pngMaarten Blokdijk is eigenaar en oprichter van Cloudfaction, internetspecialisten. Met ruim 15 jaar ervaring in online, is hij in staat uw wensen te vertalen naar concrete oplossingen. Creatief, klantgericht en to the point. Tevreden klanten en uitdagende projecten zijn de dagelijkse drijfveer om optimaal te presteren. Met gedegen kennis van communicatie, projectmanagement, sociale media, open-source en code gaat hij niet snel een uitdaging uit de weg. Wilt u in contact komen? Bel gerust: 0181-74 50 29!