Na Google is Youtube zoekmachine nummer 2 op het internet. Het kan dus zomaar voorkomen dat jij ook op jouw site een youtube filmpje wilt plaatsen. Dit is niet moeilijk. Wij hebben een aparte plugin aktief gemaakt die het plaatsen van een youtube filmpje erg eenvoudig maakt. Ik zal laten zien hoe dit werkt.

Zonder youtube plugin

Zorg er eerst voor dat de editor het toelaat dat je iframes gebruikt. De standaard instelling is namelijk zo dat dit niet is toegestaan. Gebruik je tinyMCE, ga dan naar 'extensies-plugins' en zoek daar op 'tiny' nu krijg je dit te zien

plugins.jpg

 

Hier kun je veel dingen instellen die de werking van deze editor beïnvloeden, en zo ook het toestaan van iframes. Als je hier op klikt, zie je een beetje naar onder de 'verboden elementen' staan. Hier staat standaard ook iframe bij. Die moet je verwijderen.

config-tiny-mce.jpg

 

Als je dat hebt gedaan dan kun je naar Youtube gaan en het filmpje naar wens opzoeken. Kies voor delen/insluiten en pas de grootte van het iframe aan naar wens. Kopieer de code middels ctrl+a en dan ctrl+c.

 

youtube-delen-insluiten.jpg

Deze code kun je nu gaan plakken en jouw pagina. Ga naar de pagina naar wens, klik op bewerken en kies dan voor 'toggle editor' om de broncode van jouw pagina te zien. Ga naar onder en plak daar de code die je zojuist van youtube hebt gekopieerd.

Kies voor opslaan en het youtube fimpje is onderaan de pagina opgenomen. Zie hier het fimpje!

 

Met youtube plugin

 

Selecteer een willekeurig artikel, en plaats in de tekst de volgende regel

youtube.jpg

waar de ------- de unieke code is van het filmpje dat je kunt vinden in de URL van het filmpje dat je wilt gebruiken.

van dit filmpje : https://www.youtube.com/watch?v=QAaGDOpASCM is de code dus QAaGDOpASCM

en met die code is dit filmpje nu dus zichtbaar

{youtube}QAaGDOpASCM{/youtube}

Je kunt de eigenschappen, zoals breedte en hoogte aanpassen. Dit doe je via 'Extensie - pluginbeheer - Youtube Plugin'

youtubeplugin.jpg

Kies die en pas de breedte en hoogte naar wens aan. Sluit dan de plugin wel weer netjes af.

(De Youtube Plugin is geen standaard Joomla functionaliteit, maar een component dat wij extra installeren!)

Over de auteur

maarten.pngMaarten Blokdijk is eigenaar en oprichter van Cloudfaction, internetspecialisten. Met ruim 15 jaar ervaring in online, is hij in staat uw wensen te vertalen naar concrete oplossingen. Creatief, klantgericht en to the point. Tevreden klanten en uitdagende projecten zijn de dagelijkse drijfveer om optimaal te presteren. Met gedegen kennis van communicatie, projectmanagement, sociale media, open-source en code gaat hij niet snel een uitdaging uit de weg. Wilt u in contact komen? Bel gerust: 0181-74 50 29!