In dit artikel ga ik uitleggen hoe je gebruikers kunt opvoeren die een apart deel van de site (of een aantal artikelen) mogen beheren. Dit proces is vrij logisch, maar je moet je wel aan een aantal 'regels' houden.

Als eerste moet je een gebruikersgroep opvoeren en daar een gebruiker aan koppelen. Dit doe je via:

'Gebruikers - Groepen - Nieuwe groep toevoegen'

Schermafbeelding_2014-04-17_om_11.51.05.jpg

Je wilt dat deze groep specifieke pagina's kan beheren. Dat doen ze via een front-end inlog op de aan hun toegewezen pagina's. Om ze dan ook met de editor te kunnen laten werken, moet je voor deze groep het html-filter uizetten. Doe je dit niet, dan kunnen ze wel bewerken, maar dan zal de editor alles wat ze doen filteren en dus de opmaak van de pagina die gemaakt wordt, compleet omzetten naar tekst. De editor heeft dan geen functie. Dus dit is best belangrijk en een van de stappen die je snel vergeet.

Om dit te realiseren ga je naar 'Systeem - Algemene instellingen - tekstfilter'

Schermafbeelding_2014-04-17_om_11.55.40.jpg

En vervolgens geef je voor deze groep een filtertype op. Wil je dat deze groep gewoon kan bewerken, dan kies je de optie 'Geen Filter'.

Nadat je een groep hebt toegevoegd, moet je een gebruiker opvoeren en die koppelen aan die groep. 

Dat doe je via

'Gebruikers - Gebuikersbeheer - Nieuwe gebruiker toevoegen'

Schermafbeelding_2014-04-17_om_11.52.29.jpg

 

We hebben nu de gebruiker opgevoerd, gekoppeld aan de groep en het tekstfilter zo ingesteld dat deze gebruiker ook een pagina mag bewerken met opmaak (tekstfilter)

Dan resteert nu nog het koppelen van een pagina aan die gebruiker(sgroep).

Ga naar de pagina in kwestie (via 'inhoud - artikelen - artikelbeheer') en kies voor bewerken van deze pagina. Ga naar het tabblad Publicatie en kies hier bij 'Gemaakt door' de gebruiker in kwestie. Op dit moment kan deze gebruiker, en de beheerders van de site (de admins) deze pagia beheren.

 

Schermafbeelding_2014-04-17_om_12.35.30.jpg

 

Hiermee is de eigenaar ingesteld, nu nog de rechten goed gaan zetten. Dat doe je in het tabblad 'rechten'. Hier kun je per groep opgeven welke rechten ze voor de desbetreffende pagina hebben.

Schermafbeelding_2014-04-23_om_12.55.02.jpg

 

Samenvattend:

  • Gebruikersgroep is toegevoegd;
  • HTML filter voor gebruikersgroep is ingesteld;
  • Gebruiker is toegevoegd aan de groep;
  • Pagina is gekoppeld aan de gebruiker.
  • Rechten toekennen.

Nu is het mogelijk om verschillende beheerders ieder zijn eigen deel van de site te laten beheren. Via de front-end inlog komt er dan onder de pagina een 'bewerk' optie te staan.

 

 

 

 

Over de auteur

maarten.pngMaarten Blokdijk is eigenaar en oprichter van Cloudfaction, internetspecialisten. Met ruim 15 jaar ervaring in online, is hij in staat uw wensen te vertalen naar concrete oplossingen. Creatief, klantgericht en to the point. Tevreden klanten en uitdagende projecten zijn de dagelijkse drijfveer om optimaal te presteren. Met gedegen kennis van communicatie, projectmanagement, sociale media, open-source en code gaat hij niet snel een uitdaging uit de weg. Wilt u in contact komen? Bel gerust: 0181-74 50 29!