Beginnen doe je altijd bij het begin, dus we moeten eerst weten wat Joomla is, voordat we er mee gaan werken. Joomla is een contentmanagementsysteem, ook wel CMS genoemd. Een stuk software, dat online beschikbaar is, waarmee je zonder technische kennis je website kunt onderhouden.

Joomla is een open-source content management systeem. Er zijn duizenden extenties die je kunt installeren, waar je vaak wel geld voor moet betalen, en natuurlijk is de hosting van een Joomla website ook niet gratis.  Deze handleiding gaat niet over de installatie, maar alleen over het gebruik. het is dus een gebruikershandleiding en geen installatiehandleiding. We gaan alleen de meest relevante aspecten van Joomla behandelen. Juist die onderdelen die je het meest zult gebruiken.

Joomla is een van de meest gebruikte CMS systemen ter wereld, en de versie de onze website behandelt, is versie 3. De meest recentie versie. Omdat er veel websites gemaakt worden met Joomla, en omdat het open-source is, komen er met regelmaat nieuwe versies uit. Het is aan te raden de richtlijnen van de Joomla community te volgen als het gaat om de installatie van de nieuwe versies.

Ik schrijf deze handleiding in het algemeen voor Joomla 3, maar specifiek voor Cloudfaction klanten, die gebruik maken van de aangepaste installatie van Joomla die wij gebruiken voor onze websites.

 Maarten Blokdijk, Cloudfaction.nl / April 2014

 

Over de auteur

maarten.pngMaarten Blokdijk is eigenaar en oprichter van Cloudfaction, internetspecialisten. Met ruim 15 jaar ervaring in online, is hij in staat uw wensen te vertalen naar concrete oplossingen. Creatief, klantgericht en to the point. Tevreden klanten en uitdagende projecten zijn de dagelijkse drijfveer om optimaal te presteren. Met gedegen kennis van communicatie, projectmanagement, sociale media, open-source en code gaat hij niet snel een uitdaging uit de weg. Wilt u in contact komen? Bel gerust: 0181-74 50 29!