Zoals al eerder gemeld zijn menu's een essentieel onderdeel van iedere website. Joomla heeft veel opties als het gaat op menu's. Als eerste een vuistregel:

Een menu wordt via een module op een positie gezet. 

Dit betekent dat een menu altijd via modulebeheer te beheren is. Althans, als het gaat om de eigenschappen, niet om de inhoud van het menu. Dat doe je via 'Menu's'. 

Als eerste ga je een menu aanmaken via 'Menu's - Menubeheer - Nieuw menu toevoegen'

menubeheer.jpg

Wat je hier doet is een menu aanmaken, waarbinnen je menu-items gaat plaatsen. Vaak is er al een menu aanwezig, zo ook bij onze installaties van Joomla. Dat menu heet vaak Main Menu, en daar kun je de menu-items ook aan toevoegen.

Een van deze menu's, NIET menu-items, maar de verzameling van menu-items dus, kun je via Modulebeheer een positie geven. 

Ga naar 'Extensies - Modulebeheer - Nieuw' Hier kies je voor een type module en dat type wordt dan 'Menu'

 

modules.jpg

 

Vervolgens kun je het menu kiezen dat je wilt plaatsen.

 

nieuw_menu_toevoegen.jpg

  • Bij 'Selecteer menu' kies je het menu dat je wilt tonen
  • Bij 'Startniveau' geef je aan of je bij het hoofdniveau wil starten, of op 1 niveau lager. dit is handig voor navigatie in een van de sidebars. als je hier kiest voor startniveau 2 dan worden alle submenu's van het aktieve hoofdmenu getoond. Bij 'Eindniveau' bepaal je tot hoeveel submenu's je wilt laten zien. Let hierbij wel op dat veel afhangt van de mogelijkheden die het template biedt voor de weergave van de menu's. Ook kun je bijvoorbeeld een menu in een van de footer posities terug laten komen, maar dan wil je vaak alleen de hoofmenu's tonen. Dan kun je de optie 'Toon submenu-items' uitzetten.
  • Bij 'Toon submenu items' kun je aangeven of je ook submenu's wilt weergeven als die er zijn
  • Bij 'Positie' bepaal je waar in je template dit menu getoond gaat worden.
  • Bij 'Taal' geef je aan bij welke taal het menu aktief is.
  • Bij het tabblad 'Menutoewijzing' kun je aangeven op welke pagina's het menu zichtbaar moet zijn

Als je dit allemaal hebt ingesteld, dan is je menu aktief. 

 

Over de auteur

maarten.pngMaarten Blokdijk is eigenaar en oprichter van Cloudfaction, internetspecialisten. Met ruim 15 jaar ervaring in online, is hij in staat uw wensen te vertalen naar concrete oplossingen. Creatief, klantgericht en to the point. Tevreden klanten en uitdagende projecten zijn de dagelijkse drijfveer om optimaal te presteren. Met gedegen kennis van communicatie, projectmanagement, sociale media, open-source en code gaat hij niet snel een uitdaging uit de weg. Wilt u in contact komen? Bel gerust: 0181-74 50 29!