Via templatebeheer is het mogelijk een template aan te passen. Pas hier echter mee op, een aanpassing is direct zichtbaar voor je bezoekers, en foutjes kun je snel maken. Doe dit dus alleen als je er verstand van hebt, of zeker weet dat je hier niets doet wat je niet wilt.

Ga naar extensies / templatebeheer:

templates.jpg

Afhankelijk van de ge├»nstalleerde templates zie je hier een lijstje. De kolom locatie geeft aan voor welk gedeelte van de site het template bestemd is, en de gouden ster bij 'Standaard' geeft aan welk template standaard aktief is. Je hebt dus een 'standaard' template, dat in principe altijd aktief is. Echter kun je per menu en per pagina een 'override' instellen, zodat voor die pagina een ander template aktief wordt. 

Een template toevoegen doe je via Extensie/ extensiebeheer. Kllik hier op Upload pakketbestand en het volgende scherm verschijnt:

extensiebeheer.jpg

 

Hier kun je een gekocht of gedownload templatebestand uploaden in installeren. Bij de optie 'beheren' kun je een template ook weer verwijderen.

Als je een template verwijdert, verwijder je geen inhoud, pagaina's modules, of menu's. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn. Het kan wel zo zijn dat als je bepaalde modules op templatespecifieke moduleposities hebt geplaatst, dat je die moet herplaatsen, zodat ze in het op dat moment actieve template weer zichtbaar worden.

Aanpassingen aan een template, dus niet instellingen, maar echte aanpassingen aan een template zoals het aanpassen van .php bestanden zijn zeer goed mogelijk, maar je moet dan wel rekening houden met het feit dat als een template, of Joomla, wordt ge-update, het zeer goed mogelijk is dat deze aanpassingen verloren gaan. Vaak is er voor het aanpassen van css bestanden een 'custom.css' aanwezig, die tijdens een update niet wordt overschreven.

Het is echter raadzaam om voordat je een update draait van je template, of van Joomla, een backup te maken.

Over de auteur

maarten.pngMaarten Blokdijk is eigenaar en oprichter van Cloudfaction, internetspecialisten. Met ruim 15 jaar ervaring in online, is hij in staat uw wensen te vertalen naar concrete oplossingen. Creatief, klantgericht en to the point. Tevreden klanten en uitdagende projecten zijn de dagelijkse drijfveer om optimaal te presteren. Met gedegen kennis van communicatie, projectmanagement, sociale media, open-source en code gaat hij niet snel een uitdaging uit de weg. Wilt u in contact komen? Bel gerust: 0181-74 50 29!